Stagflatie zoals in de late jaren 70 lijkt klaar voor come-back

Aanmaken: 04/06/2016 - 09:30

Dat het economisch momenteel niet allemaal rozengeur en maneschijn is, zal iedereen inmiddels wel begrepen hebben. De centrale banken doen krampachtig hun best om de economie weer op de rails te krijgen, tot dusver echter zonder veel succes. Onderhuids is er iets wat de economische groei afremt. Blijkbaar beseft men van overheidszijde nog altijd niet dat de zaken op de verkeerde manier aangepakt worden. De centrale bankiers proberen nog steeds de vraagzijde te stimuleren, terwijl het probleem zich daarentegen aan de aanbodzijde situeert.

Er is met andere woorden te veel aanbod op de markt, hoofdzakelijk als gevolg van de Chinese economische expansiedrang. Dat aanbod kan niet opgeslorpt worden door de vraag, met als gevolg dat de prijzen onder druk staan. Een groter aanbod bij een gelijkblijvende vraag leidt namelijk onvermijdelijk tot druk op de prijzen. Het probleem raakt dus niet opgelost door quantative easing, door nulrente of door negatieve rentevoeten. Eigenlijk evolueert de situatie van kwaad naar erger, zodat we nog meer onheil mogen verwachten.

Een vorm van stagflatie zoals in de late jaren 70 lijkt klaar voor de grote come-back en dat is een weinig benijdenswaardig scenario. Een team analisten van Bank of America waarschuwde onlangs voor het scenario van het gelijktijdig optreden van trage economische groei, relatief hoge werkloosheid en inflatie. Een dergelijk scenario wordt inderdaad kort en goed samengevat onder de naam ‘stagflatie’. Die stagflatie was een groot probleem in het Verenigde Staten van de jaren 70, de periode van het OPEC-embargo.

Het kartel van olie-exporterende landen lag toen aan de basis van een forse stijging van de olieprijs, met onvermijdelijk inflatie tot gevolg. Die inflatie kwam er op een moment dat de economische groei aan het vertragen was. Gevolg was dat de consumentenprijzen een piek bereikten op 13,50%. De FED zag zich gedwongen om de rentevoeten torenhoog op te trekken om de inflatie de pas af te snijden. Een herhaling van dit scenario wordt door Bank of America niet uitgesloten, waar we aan toevoegen dat in het ergste geval hyperinflatie ons ten deel zal vallen.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.