Risicopremies zijn verdwenen als gevolg van het optreden van de centrale banken

Aanmaken: 02/27/2018 - 13:20
Risicopremies zijn verdwenen als gevolg van het optreden van de centrale banken

De centrale banken hebben alle hens aan dek geroepen bij het bestrijden van de laatste financiële en economische crisis. Die ligt ongetwijfeld nog vers in het geheugen, want het scheelde geen haar of het financieel systeem lag op apegapen. De centrale bankiers duwden de rentevoeten naar ongeziene dieptepunten en overspoelden het systeem bovendien met goedkoop geld. Spotgoedkoop geld moeten we eigenlijk zeggen, want eigenlijk was dat geld gratis. 

 

Zo slaagden ze er in om de banken overeind te houden en om de economie draaiende te houden. Thorstein Polleit van The Mises Institute merkt op dat de centrale banken zodoende een vangnet onder de koersen van aandelen en obligaties hebben aangebracht. Ook de vastgoedprijzen zijn kunnen blijven stijgen dankzij hun optreden. Achterliggende filosofie was eigenlijk om de beleggers een gevoel van welvaart te geven, want wie zich rijk(er) voelt, zal sneller geneigd zijn om te consumeren.


Maar elke medaille heeft zijn keerzijde en in dit geval situeert het gevaar zich bij de risicopremies. Die zijn inderdaad verdwenen als gevolg van het optreden van de centrale banken. Dat vertaalt zich onder andere door het opdrogen van de volatiliteit op de beurzen. Van grote koersbewegingen is geen sprake, ook al omdat een aantal centrale banken op grote schaal aandelen zijn beginnen in te kopen. 

Ook de spread tussen staats- en bedrijfsobligaties is fors afgenomen. Waarom zou de belegger zich zorgen moeten maken wanneer de centrale banken toch alles opkoopt? De koersen kunnen tegen die achtergrond alleen maar stijgen. Het vervelende is echter dat dit een situatie is waar geen streep onder te trekken valt. Wanneer de rente weer naar omhoog gaat, zakt het ganse boeltje als een kaartenhuisje in elkaar. De ECB, FED, Bank of Japan, Bank of England en de andere centrale banken zullen dan met een probleem geconfronteerd worden waar ze geen oplossing voor kunnen bedenken. Zodat we in een nieuwe crisissituatie belanden!


INFORMATIEAVOND GOUD & ZILVER 
Exclusieve zilveren 10 kilo munt : 99 stuks
Gratis advies bij u thuis

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.