Meer goud in bezit van de ETF’s dan in bezit van de meeste centrale banken

Aanmaken: 07/12/2016 - 09:44

2016 is tot dusver het jaar geweest dat de beleggers goud, zilver, platina en de andere edelmetalen hebben herontdekt. De goudprijs had een lange glijpartij achter de rug, komende van de piek op 1920 dollar die in september 2011 opgetekend werd. Vanaf die piek dook die prijs 44% lager, om een bodem te bereiken in december van vorig jaar. Vanaf die bodem werd echter een krachtig herstel ingezet vanaf de eerste weken van dit jaar. En het ziet er niet naar uit dat de goudmarkt al aan het afkoelen is, integendeel zelfs.

De particuliere beleggers hebben het goud als beleggingsinstrument herontdekt, waarbij ze beseffen dat goud een buffer kan bieden in een periodes van grote onzekerheid zoals we die nu beleven. Aan problemen is namelijk geen gebrek: de Chinese economie dreigt telkens opnieuw in een diep gat te vallen, de Amerikaanse centrale bank durft haar basisrente niet te verhogen, de Brexit zorgt voor extra problemen, de Europese banken voelen opnieuw nattigheid en ga zo maar door. Moet er nog zand zijn?

Dat het goud helemaal terug is van weggeweest, blijkt uit de posities in goud die de exchange-traded funds (ETF’s) in de afgelopen maanden opgebouwd hebben. De trackers die beleggen in goud werden druk gezocht door de particuliere beleggers in de afgelopen maanden, waardoor ze erg actief waren op de goudmarkt. Er is momenteel meer goud in bezit van de ETF’s dan in bezit van de meeste centrale banken en dat wil toch wel iets zeggen. Er zijn maar 4 centrale banken die meer goud bezitten dan deze populaire fondsen.

Het is moeilijk om één factor aan te duiden als verantwoordelijk voor de stijging van de goudprijs, in feite is er sprake van een samenspel van factoren die de goudmarkt stimuleren. Feit is uiteraard dat de algemene onzekerheid een rol speelt, onzekerheid die nog aangewakkerd is door de Brexit. Inmiddels is het besef gegroeid dat de Amerikaanse centrale bank er niet zoals gepland in zal slagen om de rente op een redelijke termijn te normaliseren, waardoor niets een verdere stijging van de goudprijs in de weg staat. Ook het feit dat aan de negatieve rentevoeten in grote delen van de wereld niet snel een einde zal komen, geeft het goud een duwtje in de rug.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.