Goudprijs reageert positief op Amerikaanse renteverhoging

Aanmaken: 03/23/2018 - 10:14
Goudprijs reageert positief op Amerikaanse renteverhoging

De Amerikaanse centrale bank heeft woensdagavond zoals verwacht haar basisrente nogmaals met een kwart procent verhoogd. Het was de 6de renteverhoging sinds de FED in december 2015 haar monetaire politiek een bocht van 90° heeft laten maken. De maatregel kwam geenszins onverwacht, hij was duidelijk ‘getelefoneerd’. Zowat iedereen had een renteverhoging verwacht, zodat het verrassingseffect nihil was. 

 

Toch waren er een paar opmerkelijke bewegingen op de financiële markten. De dollar ging bijvoorbeeld wat lager en dat had dan weer te maken met de verklaringen die FED gouverneur Jerome Powell in de toelichting op de maatregel gaf. Powell stelde voor dit jaar in totaal 3 renteverhogingen in het vooruitzicht, waar de beleggers eigenlijk in stilte op 4 hadden gerekend. De dollar heeft dus niet te rekenen op extra steun van hogere rentevoeten. Maar uiteraard houdt Powell nog altijd een slag om de arm, de kans blijft zeer zeker aanwezig dat die 4de renteverhoging er vooralsnog komt. 


Het goud reageerde anderzijds positief op de Amerikaanse renteverhoging, de goudprijs steeg met meer dan 1%. Powell verklaarde dat de economische vooruitzichten weliswaar zijn verbeterd, maar dat de inflatievooruitzichten nog altijd onder de verwachtingen blijven. Die inflatie heeft jarenlang onder het gewenste niveau van 2% ‘gehangen’. Ze zit daar nu wel boven, maar niets zegt dat dit zo zal blijven. En dus houdt Powell een slag onder de arm. 

De goudprijs steeg door tot 1335 dollar per troy ounce, na in de loop van de sessie een bodem op 1306 dollar te hebben bereikt. Trey Reik, senior portfolio manager bij Sprott Asset Management, is van mening dat de goudmarkt moed putte uit de verwachting dat er in 2019 mogelijk een extra renteverhoging komt. Daarmee neemt goud een voorschot op de komst van meer inflatie. Powell zei dat niet met zoveel woorden, maar eigenlijk stelde hij meer inflatie in het vooruitzicht. 


INFORMATIEAVOND GOUD & ZILVER 
Exclusieve zilveren 10 kilo munt : 99 stuks
Gratis advies bij u thuis

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.