Goudprijs kan stijgen in periode van quantitative tightening

Aanmaken: 08/09/2018 - 09:16
Goudprijs kan stijgen in periode van quantitative tightening

Ronald Peter Stoeferle, managing partner bij vermogensbeheerder Incrementum in Lichtenstein, is een aanhanger van de Oostenrijkse school, wat betekent dat hij op een ietwat speciale manier tegen de economie aankijkt. En ook tegen de gang van zaken op de goudmarkt. Zijn bevindingen daaromtrent schreef hij neer in zijn jaarlijks rapport “In Gold We Trust Report”, dat dit jaar voor de 12de keer op rij is verschenen. 

 

Vooral het hoofdstuk “The Turning of The Tides” verdient veel aandacht, want daarin legt Stoeferle uit hoe we in een belangrijke periode voor de goudprijs zijn aanbeland. Op monetair vlak staan we op een keerpunt. In de afgelopen 10 jaar werd 15.000 miljard dollar bijgedrukt, geld dat eigenlijk gewoon uit de lucht werd geplukt. Dat drukken van geld kon uiteraard niet blijven duren. Inderdaad beleven we nu het einde van quantitative easing. 


Stoeferle wijst er dat we nu voor een periode van quantitative tightening staan, een periode waarin de centrale banken hun monetaire politiek geleidelijk aan zullen terugschroeven. De Amerikaanse centrale bank zal dit jaar 420 miljard dollar van haar balans halen. Volgend jaar wordt dan al 600 miljard dollar. Want vanaf oktober van dit jaar wordt de monetaire basis elke maand met 50 miljard dollar afgebouwd. 

In de visie van Stoeferle had quantitative easing een positief effect op aandelen, obligaties en vastgoedprijzen, zodat het niet meer dan logisch lijkt dat quantitative tightening een omgekeerd effect zal hebben. Obligaties en aandelen zullen in waarde dalen, terwijl anderzijds de edelmetalen in prijs zullen stijgen. Dat betekent concreet voor het goud dat de gouprijs, die onder quantitative easing is achtergebleven, onder quantitative tightening ruimschoots de kans zal krijgen om zijn achterstand goed te maken. Stoeferle is met andere woorden van mening dat de tijd voor de opwaardering van de edelmetalen is aangebroken. 


Waarom Goud kopen?
Waarom Zilver kopen?
Koersgrafiek Goud & Zilver

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.