Is er een goudblok in de maak dat de VS een flinke pad in de korf zal zetten?

Aanmaken: 09/03/2018 - 09:05
Is er een goudblok in de maak dat de VS een flinke pad in de korf zal zetten?

De Verenigde Staten winden er onder president Donald Trump geen doekjes om: wie niet luistert, wordt gestraft. Inmiddels worden al heel wat landen met handelssancties en andere sancties geconfronteerd, met Iran, Rusland en Turkije als meest belangrijke. Meestal wordt er van uitgegaan dat deze landen hun straf lijdzaam moeten ondergaan, zonder veel kansen op een krachtig wederwoord. 

 

Steve H. Hanke van de Johns Hopkins University wijst er dat de betrokken landen wel degelijk een antwoord op de aangekondigde sancties kunnen formuleren. In zijn visie zijn sancties trouwens een wapen van ‘losers’. Hij verwijst daarbij naar een uitspraak gedaan door zijn mentor en Nobelprijswinnaar Robert “Bob” Mundell, die sprak van het “Afghan Effect”. Na de invasie door de Sovjets in Afghanistan in januari 1980 kondigde president Jimmy Carter een verbod aan op de export van Amerikaans graan naar de USSR, op een moment dat dit land een tekort aan graan had. 


Rusland sloot echter een goede deal af met Argentinië voor de levering van graan en de Amerikaanse graanboeren waren de pineut. De recente financiële sancties tegen Iran, Rusland en Turkije hebben hoe dan ook de koersen van de valuta’s van deze landen flink onder druk gezet. Een mogelijk ontsnappingsmiddel is volgens Hanke om hun valuta’s door goud te laten ondersteunen, waardoor het effect van de sancties zou wegvallen. 

Is er een goudblok in de maak dat de VS een flinke pad in de korf zal zetten? Voorlopig is daar nog geen sprake van, maar zo’n goudblok zou wel een aantrekkelijke ontsnappingsroute vormen. Het spreekt voor zich dat de goudmarkt zou exploderen wanneer goud deel zou uitmaken van een internationaal monetair systeem. Mundell voorspelde al in 1997 dat goud deel zou uitmaken van zo’n systeem. Het spreekt voor zich dat in een dergelijk scenario de goudprijs door het dak zou vliegen. Hanke spreekt in ieder geval van een gevaarlijk spelletje dat de VS spelen. In de vorm van een goudblok kunnen de sancties zich als een boemerang tegen hen keren.


Waarom Goud kopen?
Waarom Zilver kopen?
Koersgrafiek Goud & Zilver

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.