De obligatiemarkten zijn een levensgevaarlijke plaats geworden

Aanmaken: 05/03/2016 - 09:20

Enkele maanden geleden weerklonken er overal waarschuwingen dat de obligatiemarkten levensgevaarlijke plaatsen zouden zijn om er spaargeld te parkeren. De koersen van de meeste staatsobligaties waren door het plafond gevlogen, dit uiteraard onder invloed van de aanhoudende druk op de rentevoeten. Op dat moment leefden we in een omgeving van nulrente en de limiet voor het stijgingspotentieel voor de obligatiekoersen leek te zijn bereikt. Overal werd gewaarschuwd dat de obligatiemarkt een zeepbel was geworden.

Een correctie zag er inderdaad onvermijdelijk uit, maar dat was buiten de waard gerekend. In dit geval dus de centrale banken, want die bezorgden de financiële wereld een schok zoals deze nog maar zelden had meegemaakt. Zonder blikken of blozen werd de rente tot onder nul geduwd. Met als gevolg dat de hausse op de obligatiemarkten nog een verlengstuk kreeg en zelfs eentje dat kon tellen. Want theoretisch kan de rente nu nog veel verder onder nul gaan, met als gevolg dat de obligatiekoersen compleet door het dak kunnen vliegen.

Maar dat betekent niet dat de risico’s verdwenen zijn, wel integendeel. De staatsobligaties waren zoals gezegd al door het plafond gebroken, evenals de bedrijfsobligaties van uitstekende kwaliteit. In een volgende fase werden nu de bedrijfsobligaties met een risicovol karakter aangepakt, zeg maar de high yield obligaties. Dat zijn obligaties met een rating onder de investment grade, ze worden niet zonder reden ook wel junk bonds genoemd. Deze obligaties gelden als hoogst speculatief, maar in een periode van negatieve rentevoeten lijkt iedereen dat te zijn vergeten.

Want iedere belegger is koortsachtig op zoek naar een sprankeltje rendement, dit op een moment dat voor een bedrag van 7800 miljard dollar aan overheidsobligaties een negatief rendement oplevert. Maar de vlucht naar junk bonds is een levensgevaarlijke situatie, de toestand kan volledig uit de hand lopen wanneer de rente ook maar de minste stijging laat optekenen. Op basis van berekeningen gemaakt door Bank of America Corporation zou een stijging van de rente met een half procent aanleiding geven tot een verlies van 1600 miljard dollar op de wereldwijde obligatiemarkt. Obligatiebeleggers kunnen dus maar beter maken dat ze een veiligheidsgordel achter de hand hebben voor het geval dat.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.