De economie blijft een puinhoop, wat men ook beweert

Aanmaken: 08/04/2016 - 10:14

De centrale banken doen hun uiterste best om ons te doen geloven dat alles op wieltjes verloopt. De geleverde inspanningen leveren vruchten op, de toekomst ziet er veelbelovend uit en alles wat we nog moeten doen is enig geduld opbrengen. In de verte breekt het tijdperk aan dat de rente weer opgetrokken kan worden, zodat spaarders en renteniers uiteindelijk ook niet meer aan de klaagmuur hoeven te staan. Dat is alleszins wat men ons wil doen geloven. Maar helaas voor de centrale bankiers klopt het plaatje niet helemaal, want de economische indicatoren willen niet mee.

De economie blijft een puinhoop, wat men ook beweert, zoals vorige week nogmaals is gebleken uit de gepubliceerde macro-economische indicatoren. Het Amerikaans Bruto Binnenlands Product is tijdens het voorbije kwartaal slechts met 1,20% gegroeid en dat was toch wel een afknapper. De consensusverwachting bij de economen lagen namelijk een bij BBP-groei met 1,20%. Bovendien werd ook het groeicijfer voor het eerste kwartaal naar beneden aangepast tot nog slechts een groei met 0,80%. Percentages die een dikke onvoldoende verdienen.

Maar ook in Europa was er weinig reden tot juichen, het BBP vertraagde tijdens het tweede kwartaal ten opzichte van het eerste kwartaal. Frankrijk was eens te meer het zwakke broertje, terwijl Spanje zich slechts fractioneel herpakte na een paar zwakkere maanden. Bovendien moet ook nog eens afgewacht worden wat het Brexit-effect zal worden, want de gevolgen van de Britse beslissing om de Europese Unie de rug toe te keren zullen slechts op langere termijn zichtbaar worden. Ook aan deze kant van de Atlantische Oceaan zien de vooruitzichten er niet zo denderend uit.

In Japan werd van de Bank of Japan verwacht dat ze ‘iets’ uit de hoge hoed zou toveren om de economische impasse te doorbreken. Dat is dus echter niet gebeurd, de beleggers bleven op hun honger zitten. De Japanse centrale bank besliste alleen om het bedrag voor het inkopen van aandelen te verdubbelen. Aan de rente of aan het bedrag bestemd voor de inkoop van obligaties werd niet geraakt. Het probleem in Japan zijn vooral de zwakke consumentenbestedingen, ondanks het feit dat de werkloosheidsgraad in het land van de rijzende zon is gedaald tot nog slechts 3,10%. Kortom, het economisch plaatje ziet er niet zo denderend uit en we vrezen dat het alleen nog verder achteruit kan boeren.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.