Centrale banken zullen op lange termijn goudprijs blijven ondersteunen

Aanmaken: 10/01/2018 - 08:04
Centrale banken zullen op lange termijn goudprijs blijven ondersteunen

De goudmarkt heeft – hoe kan het ook anders – negatief gereageerd op de 8ste rentestijging in de Verenigde Staten. De Amerikaanse centrale bank heeft haar basisrente nogmaals met een kwart procent verhoogd. Die basisrente staat nu in een vork van 2% tot 2,25%, zodat stilaan het neutraal niveau wordt bereikt. Het was overigens al de derde keer dit jaar dat die basisrente werd opgetrokken. Waarschijnlijk is het ook niet de laatste keer, want FED-gouverneur Jerome Powell stelde nog een vierde verhoging in het vooruitzicht. 

 

Die volgende rentestijging zal er waarschijnlijk in december komen. Inmiddels staat de rente in de Verenigde Staten op het laagste niveau sinds het uitbreken van de grote financiële crisis in de herfst van 2008. De reactie op de ingreep was voorspelbaar: de koers van de dollar steeg opnieuw, waardoor goud, zilver en de andere edelmetalen nogmaals in het defensief werd gedrongen. 


Bezitters van goud hoeven echter niet wanhopig te worden. De acties van de FED zijn geenszins toonaangevend voor de goudmarkt. Bron Suchecki van de Gold Industry Group is van mening dat de centrale banken op langere termijn een stevige bodem onder de goudprijs leggen. Want die centrale banken blijven goud kopen, los van wat er op de forexmarkten gebeurt. De capriolen van de dollar hebben op korte termijn invloed op de edelmetalen. 

De centrale banken wereldwijd blijven aan een tempo van 500 ton per jaar goud kopen. Ze doen dat bij wijze van diversificatie, maar ook vanwege een verwachte stijging van de goudprijs op lange termijn. Vooral dankzij China en Rusland zijn de totale goudvoorraden van de centrale banken opgelopen tot 34.000 ton. Daarbij valt echter op dat het buiten deze 2 grootmachten het vooral groeilanden zijn die op de goudmarkt actief zijn. Iets wat toch wel te denken geeft. De westerse wereld dreigt met de billen bloot te staan wanneer de volgende crisis uitbreekt, zo veel is duidelijk.


Informatiedag fysiek Goud & Zilver
Gratis munt bij kennismakingsgesprek
Aanvraag dealership

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.