Centrale banken zitten met een levensgroot probleem opgezadeld

Aanmaken: 09/25/2017 - 10:23
Centrale banken zitten met een levensgroot probleem opgezadeld

We hoeven er geen doekjes om te winden: de enige reden waarom het financieel systeem in zijn huidige vorm nog bestaat is het optreden van de centrale banken. Sinds 2008 hebben de centrale bankiers op grote schaal obligaties ingekocht, waardoor op de obligatiemarkt een enorme zeepbel is ontstaan. Het inkopen van obligaties (en andere activa) ging gepaard met zeven jaar van ZIRP/NIRP. Met deze laatste afkortingen wordt uiteraard verwezen naar de nulrente en naar de negatieve rente.

 

Het gevolg van het optreden van de centrale bankiers is dat een enorme schuldenorgie (in het Engels: debt binge) heeft plaatsgevonden. Er zijn duizenden miljarden dollars aan schulden gemaakt, wat blijkt uit het feit dat de Debt to GDP ratio in de wereldeconomie momenteel 327% bedraagt. Wanneer iemand 10 jaar geleden een dergelijke voorspelling had gemaakt, zou iedereen gedacht hebben dat de persoon in kwestie knettergek was. 


Hoe erg de situatie precies is, valt moeilijk in te schatten. Als we de Bank of International Settlements (de centrale bank van de centrale banken) mogen geloven, is die nog veel erger dan uit de officiële cijfers zou blijken. En we zien niet in waarom we de BIS niet zouden mogen geloven. Via junk derivaten contracten zouden de uitstaande schulden de thans bekende schulden nog met 13.000 miljard dollar overtreffen.

Die derivaten vormen de kern van het huidige schuldenprobleem, want ze kunnen de kern van de volgende crisis worden. De centrale banken zitten dan ook met een levensgroot probleem opgezadeld. Ze hebben namelijk geen antwoord klaar voor de volgende crisis. Het enige wat ze kunnen doen, is voortdoen met wat ze momenteel nog altijd doen. En dat is dus geld drukken. Momenteel drukken de centrale banken nog altijd 180 miljard dollar per maand, als de volgende crisis uitbreekt kan dat makkelijk 250 tot 500 miljard dollar per maand bedragen.


Gouden Munten
Zilveren Kilomunten
Waarom Goud Kopen

About Author

Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.