Aantrekkende Amerikaanse inflatie kan dollar een flinke pad in de korf zetten

Aanmaken: 09/28/2016 - 14:59

Inflatie is nog altijd in grote delen van de wereld een probleem. Een gebrek aan inflatie dan wel te verstaan. Vooral Europa en Japan leveren een wanhopige strijd om aan deflatie te kunnen ontsnappen. Niemand is dus op zijn hoede voor inflatiegevaar en dat zou wel eens een gevaarlijke instelling kunnen blijken te zijn. Want in de verte duikt er inderdaad opnieuw inflatie op, zij het voorlopig alleen nog maar in de Verenigde Staten. Of die inflatie zich naar de rest van de wereld zal verspreiden, moet uiteraard nog afgewacht worden.

Aantrekkende Amerikaanse inflatie kan de dollar een flinke pad in de korf zetten, zo vrezen sommige analisten. Maar laat ons even eens kijken naar de inflatiecijfers. De Consumer Price Index is vorige maand gestegen tot 2,30% en dat is grootste stijging sinds mei 2012. Maar belangrijker is de core personal consumption expenditures price index, de index die door de Amerikaanse centrale bank op de eerste plaats wordt gevolgd. Deze index is gestegen tot 1,70%, zodat de gewenste kaap van 2% gevaarlijk dichterbij komt.

Wat is nu de band tussen de inflatie en de dollar? Op het eerste gezicht is die band duidelijk: meer inflatie betekent dat de koopkracht afneemt, want de betekenis van meer inflatie is op de eerste plaats een stijging van de prijzenniveaus. Volgens een rapport van Fundstrat Global Advisors kan een verschil in inflatie tussen Europa en de VS de waarde van de dollar ondermijnen. Tenminste wanneer de FED er niet in slaagt om haar rentevoeten aan te passen aan de inflatie. En voorlopig, we spreken dus van de eerstkomende maanden, lijkt een rentestijging in de VS voorlopig nog niet in de steigers te zitten.

De combinatie van een relatief hoge inflatie zonder dat de rentevoeten dat inflatietempo kunnen volgen, zijn uiteraard geen sterk signaal voor de dollar. Shahab Jalinoos, global head of FX strategy bij Credit Suisse in New York, is van mening dat de dollar kan doorstijgen tot 1,17 dollar. Het grootste gevaar bestaat er in dat de daling van de dollarkoers in een versnelling zal belanden, met paniek op de valutamarkten tot gevolg. In dat geval zouden we regelrecht op een nieuwe valutacrisis afstevenen, crisis die ingrijpende gevolgen kan hebben voor ons financieel systeem.

About Author

afbeelding van admin
Jean Walraevens
Mijn bedoeling is alle mogelijke informatie die belangrijk kan zijn om te weten voor het publiek te publiceren op deze website. Alles wat voor door de Main Stream Media wordt gecensureerd wat de lezer kan benutten om zichzelf en zijn vermogen te beschermen trachten wij op deze website te publiceren.